Tajusin just, että eihän kaikki voi tietää mitä on NOME tai mitkä on taipparit?

NOU = Taipumuskoe

*Taipumuskokeen tarkoituksena on todeta onko koiran luonne kyseiselle noutajarodulle tyypillinen ja onko koiralla riittävästi taipumuksia koulutettavaksi ammutun pienriistan noutotehtäviin.

Noutajilta edellytetään muotovalion arvon saavuttamiseksi näyttelytulosten lisäksi hyväksyttyä suoritusta taipumuskokeesta. Se on myöskin pääsyvaatimuksena noutajien metsästyskokeeseen. Taipumuskokeessa koira joko hyväksytään tai hylätään. Säännöt on pyritty laatimaan niin, että hyvät taipumukset ja perustottelevaisuuden omaava koira selviytyy kokeesta helposti.

Arvosteltavat ominaisuudet

Sosiaalinen käyttäytyminen
Vesityö
Haku
Noutohalu
Nouto-ote
Palauttaminen
Reagointi laukaukseen
Itseluottamus ja aloitekyky
Yhteistyö
Yleisvaikutelma

NOME = Noutajien Metsästyskoe

*Noutajien metsästyskokeessa (NOME) arvostellaan koiran soveltuvuutta ja halua työskennellä alkuperäisen käyttötarkoituksen mukaisissa metsästystilanteissa. Kokeessa ei ammuta riistaa, mutta niissä pyritään jäljittelemään todellisia metsästystilanteita mahdollisimman hyvin.

Vaikka kokeet onkin luotu tiedon keräämiseksi noutajien jalostusta varten, on niistä muodostunut myöskin mukava harrastus noin tuhannelle noutajaharrastajalle. Noutajien metsästyskokeeseen on osallistunut vuosittain kuutisensataa koiraa, joista labradoreja reilut 300, sileäkarvaisia ja kultaisia yli 100, kiharakarvaisia n. 20. Novascotiannoutajien määrä on ollut nousussa, chesapeakelahdennoutajia näkee myös joskus. Osallistumiskertoja on vuosittain yhteensä puolisentoista tuhatta. Käyttövalioita leivotaan vuosittain kymmenkunta.

Kokeessa ampujan oletetaan pudottaneen tietyn määrän riistaa, joista osa on pudonnut veteen, osa maalle. Jotkut putoamispaikat ovat tarkasti tiedossa, mutta joistakin tiedetään vain maastoalue. Riistan pudotuksia jäljitellään heitoin ja haulikon laukauksin. Riistoina käytetään enimmäkseen variksia, lokkeja, kaneja sekä riistalintuja. Tehtävät voivat vaihdella eri kokeissa huomattavasti. Yleensä koe kuitenkin jakaantuu selkeisiin osatehtäviin, jotka ovat haku-, paikallistamis- ja ohjaustehtävät. Alokasluokassa koiran on lisäksi suoritettava kanilla vedetty laahausjälki saavuttaakseen 1. palkinnon.

Ylläolevat tekstit on kopioitu osoitteesta www.noutajat.com -> harrastukset -> NOU/NOME