Tänään oli tottista.

Aluksi kokeiltiin, miten oikea-vasen temppu menee. Me ei oltu hirmusti harjoiteltu ;)! Mutta Milolla toimii kun on heittävinään esim. oikealle ja se katsoo sinne niin heitän sinne heti namin ja sanon oikea. Näin siis jatkossa harjoittelua.

Ensimmäinen kunnon harjoitus tänään oli vaikein ikinä :) Piti pujotella koiran kanssa makkarakujan läpi. Eihän siitä meinannut tulla mitään. Jos koira yritti ottaa makkaraa, piti kieltää ja houkutella koira mukaan. Frolicit ei kelvannu siinä vaiheessa, kun ihana makkaran tuoksu tunki Milon nenään. (Onneksi sain ohjaajalta muutaman makkarasiivun, jolla houkutella) Loppujen lopuksi saatiin kyllä kuja mentyä läpi.

Kujan jälkeen hypättiin toko-este.
Esteessä oli kaksi lautaa (viime kerralla oli vain yksi). Milo meni ihan heittämällä yli :)! Se tykkäsi hypätä ja suostui hyvin hyppäämään yli, vaikka minä menin esteen vierestä.
Hyvä tässä vaiheessa jo harjoitella tota toko-estettä, että tulee tutuksi. Hirveästihän tämän ikäisiä koiria ei vielä saa hypyttää, kun on niin pehmeät luut.
On tärkeää muistaa myös, että aina kun hyppyyttää koiraa niin pitää ehdottomasti katsoa esteen toiselle puolen, että hyppääminen on turvallista. Koska jos koira onnistuu pelästymään jotain hypyssä, niin sitä on tosi vaikea saada enää esteelle.

Seuraavaksi jaettiin meidän porukka kahtia ja meidän puoli otti ensin noutoa.
Milo haki ihan hyvin, tiputteli vain kun tiesi, että mulla on namia. Sain sitten neuvoksi heittää lelun ja käskeä noutamaan, kun ottaa suuhun lähden peruuttamaan ja kehun jos kantaa lelua mukanaan. Sitten nappaan lelun ja annan namia.
Jos ei kanna voin tehdä myös niin, että heitän lelun ja käsken noutamaan. Näytän, että mulla on namia. Jos tulee vaan mun luo hakemaan namia voin kävellä uudelleen lelun luo ja heittää sen ja käskeä taas noutamaan.
Pointti on se, että sitten saa extrasuperherkut ja isot kehut kun tuo lelun mulle.

Kyllä tää tästä, meidän noutaja :D!

Sitten harjoiteltiin liikkeestä pysähtymistä. Eli kävelen eteenpäin, sanon koiralle seis ja tungen namin sen kuonon eteen, koira pysähtyy.
Milo jää välillä jopa niin, että saan itse jatkaa vähän matkaa ja palata sen luo, eikä se liikahda mihinkään.
Käskynä mulla on tosiaan "seis" eikä seiso.
Harjoiteltiin myös pelkkää "seiso" käskyä, että koira ymmärtää mennä seisomaan, kun kuulee sen sanan.
Yhdenkään koira ei osannut. Milo tekee jotenkuten, muttei ilman apukättä :)!
Tokoseisomisessa on tärkeää, että koira nousee paikaltaan seisomaan, ettei se liiku. Tätä voi harjoitella niin, että laittaa koiran ihan tohon jalkojen juureen (ihmisen eteen) istumaan ja pyytää siitä seisomaan. Siinä se ei voi liikkua kuin ylöspäin.
Tätä vaan treenattava lisää.

Seuraavana sosiaalistamisharjoitus. Eli koirat rinkiin istumaan omistajan vasemmalle puolen. Sitten yksi koirakko kerrallaan lähtee vastasuuntaan kiertämään ja kättelee jokaisen koiranomistajan. Ensin niin, että koirat ovat eri puolilla, seuraavaksi niin, että koirat ovat kohdakkain. Jokaista kättelyä ennen pitää koira saada istumaan sivulle ja odottamaan nätisti.
Noh, meni ihan ok :) Seuras ihan nätisti ja muutaman kerran yritti mennä kaverikoiran nameja nuuskimaan, mutta kaikenkaikkiaan ihan hyvä suoritus.

Viimeisenä harjoituksena oli seuraaminen. Eli otettiin muutama askel seuraamista, käännyttiin terävä täyskäännös ja muutama askel takaisin, koira vierelle istumaan ja iiisot kehut ja palkka!
Milo meni ihan hienosti, se tahtoo vaan istua vinoon.
Käännöksessä pitää muistaa sanoa "seuraa", että koira tietää jotain uutta tapahtuvan.
Muutaman kerran otettiin tätä, vikalla kerralla kiljastiin käännöksessä tosi ilosesti, että koira yllättyi ja lähdettiin kotiin.
Tämä tehtiin ettei seuraamisesta tule tylsää :D! Kun koira odotti, että hohhoi taas se vetää mut makkaranpalalla itsensä ympäri, niin sitten lähdettiinkin iloisesti kohti autoa ja kotiin.

Olipas taas paljon asiaa :)!